V stavebníctve je smerovanie k najvyššej možnej energetickej hospodárnosti budov rozhodujúcim faktorom na ceste k uhlíkovej neutralite. Hlavným cieľom projektu je zvýšiť povedomie architektov o významnom vplyve budov na produkciu emisií CO2. Zámerom projektu je podporiť transformáciu stavebníctva na štandardy zelenej ekonomiky v zmysle požiadaviek európskej iniciatívy – tzv. Green Deal. 

Na dosiahnutie tohto cieľa sa v rámci projektu budú hľadať riešenia a identifikovať bariéry počas diskusií za okrúhlymi stolmi a počas workshopov. Výsledky analýz pracovných stretnutí expertného tímu sa stanú základom strategického dokumentu. Súčasťou aktivít bude vzdelávanie a inšpirácia architektov návštevou príkladov dobrej praxe v zahraničí, ako aj zdieľanie inovatívnych architektonických prístupov počas medzinárodných konferencií.

Výsledky projektu, dôležité informácie, príklady dobrej praxe, ako aj prezentácie a vstupy dotknutých a zapojených organizácií budú  priebežne zverejňované na online platforme, ktorá bude slúžiť aj ako platforma na výmenu skúseností s cieľom zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť.

 

Aktivity


2 okrúhle stoly s expertami a hosťami

1.okrúhly stôl: Inovatívne riešenia pre budovy a ochranu klímy v architektonickom návrhu

2. okrúhly stôl: Ako transformovať mestá a regióny na uhlíkovo neutrálne?


4 diskusné workshopy s expertami

Workshop 1: Východiská a ciele

Workshop 2: Inovatívne riešenia

Workshop 3: Obnova brownfieldu – spolupráca s Fakultou architektúry a dizajnu

Workshop 4: Faktor primárnej energie


Konferencia A0: Naspäť k hodnotám

13. apríla 2022 sa v Novej Cvernovke v Bratislave konal už 4. ročník konferencie Budovy A0 – konferencia trochu inak, ktorá sa zaoberá vplyvom architektúry na životné prostredie a klimatickú krízu. Sme to my, ktorí súčasný konzumný spôsob života dokážeme zmeniť, architekti, inžinieri, developeri, politici, úradníci, obyvatelia, všetci, ktorí svojimi rozhodnutiami tvoríme budúcnosť.

Hľadanie udržateľnejších inovatívnych riešení a znižovanie potreby fosílnych palív v stavebníctve je teraz aktuálne viac ako kedykoľvek predtým. A nielen to, solidarita, medziľudské vzťahy a hľadanie sociálnej udržateľnosti a inklúzie je čoraz dôležitejšie pre našu spoločnosť a demokraciu. Podujatie je zdrojom zaujímavých informácií, príkladov zo sveta a inšpiratívnych názorov od top architektov, progresívnych developerov aj expertov na urbanizmus a krajinárstvo.

Viac o konferencii a záznam


ClimArchiTrip

Na záver sme sa vybrali na študijnú cestu. Zažili sme nabité 3 dni v Rakúsku, 15+ inšpiratívnych architektonických diel, bývanie v pasívnom hoteli a to všetko v skvelej spoločnosti. Sme veľmi radi, že sme spolu nielen skúmali architektonické diela, ale aj sa navzájom spoznávali, zabávali sa a diskutovali o témach nám blízkych. 

Viac o exkurzii tu

Zoznam navštívených budov tu


Odborná analýza

Najdôležitejším výstupom projektu bola odborná analýza Transformácia stavebného sektoru Slovenska na uhlíkovo-neutrálny“, v ktorej 7 expertiek a expertov z oblasti stavebníctva identifikovali problémy, bariéry a navrhli odporúčania a konktrétne kroky tak, aby stavebný sektor výraznou mierou prispel k cieľu dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Zámerom analýzy je sumarizovať problémy a priniesť príklady najlepšej praxe zo zahraničia, skúsenosti zo SR a odporúčania v oblasti udržateľnej výstavby pre štátnu správu a samosprávu a mimovládne organizácie, ktorej sa tejto problematike venujú.

Slovenská jazyková verzia:  ClimArchiNet – Odborná analýza
Anglická jazyková verzia / English version: ClimArchiNet – Expert analysis 

 


Nový portál

Súčasťou projektu bolo aj vytvorenie informačnej platformy o udržateľnej architektúre www.climarchi.net 

 


Podporila: Európska klimatická iniciatíva (EUKI)
Trvanie projektu: 11/ 2020 – 04/ 2022
Líder projektu: Inštitút pre pasívne domy, Slovenská republika
Partner projektu: Centrum pasívního domu, Česká republika
Výška grantu: 258.765,10 EUR (celkom)
Rozpočet projektu – iEPD: 142.077,10 EUR
Kontakt SR: Ľubica Šimkovicová, simkovicova@iepd.sk
Kontak ČR: Tomáš Vanický, tomas.vanicky@pasivnidomy.cz